17 oktober, 2023 Campingtips, Tillbehör Alde, Vintercamping

Skydda din husvagn från is och frost under vintern

Möjligheten att ha färskvatten tillgängligt i din husvagn är en lyx som de flesta inte skulle vilja vara utan, samtidigt kan is och frost skrämma bort en del från att åka på vinteräventyr med husvagnen. Läs våra tre snabba tips nedan och låt dig lockas ut på vintercamping!

Köra värmesystemet utan färskvatten

Eftersom Alde värmesystem kan skräddarsys för alla typer av fordon, måste systemet också tåla drift under olika förhållanden. Om färskvattentankarna i ditt fordon placeras i ett utrymme som inte är uppvärmt under vintern bör du tömma färskvattensystemet, för att undvika frysskador när graderna börjar sjunka.

Men går det att köra värmesystemet då? Alde värmesystem fungerar med full kapacitet också under vintermånaderna, även om varmvattenberedaren är tömd på vatten. Töm bara färskvattentanken och varmvattenberedaren, töm vattensystemet helt och fortsätt sedan att njuta av de krispiga vinterdagarna i en varm och skön husvagn. Inga konstigheter.

Skaffa en FrostControl som en extra säkerhet

En FrostControl är en automatisk avtappningsventil som tömmer din varmvattenberedare om ventilen utsätts för cirka +3 °C. På så sätt kan du säkert använda dina färskvattentankar om de är placerade i ett isolerat och uppvärmt utrymme. Avtappningsventilen kan också öppnas manuellt. Tillbehöret FrostControl minskar risken att varmvattenberedaren fryser sönder under vintersäsongen.

FrostControl öppnas även om det skulle uppkomma ett övertryck (>3.5 bar) i varmvattenberedaren, för att skydda mot eventuella tryckstötar i systemet. FrostControl är monterad på värmepannans inkommande färskvattenledning och passar alla Alde och Truma värmesystem.

Undvik isbildning under väggskorstenen

Du kommer såklart vilja köra ditt Alde värmesystem under dina vinteräventyr, och för korrekt drift under de kallare dagarna föreslår vi att du investerar några kronor i en kondensavledare.

När de varma ångorna kommer ut från värmesystemets skorsten omvandlas de till kondensvatten när de möter den kalla utsidan. Och i den krispiga vinterluften, med minusgrader, bildas is. Kondensavledaren förhindrar att det frusna kondensvattnet blockerar skorstenen och/eller skapar isbildning på sidan av fordonet.

Vi hoppas att du finner dessa tips användbara, och om du någonsin har några frågor – bara hör av dig!

Varma hälsningar, vi på Alde.