Alde – En pigg 75-åring

I år fyller företaget Alde 75 år och det är ett företag inom branschen som står sig starkt. Alde är det lilla svenska företaget som tack vare att troget följa visionen om ett värmesystem med överlägsen komfort, lyckats erövra Europa och få fotfäste även i Nordamerika. Det är inte många husvagns- eller husbilsägare som inte känner till Alde och vårt värmesystem, men långt ifrån alla vet hur allt började.

Vår historia

Företaget grundades i Sverige, i april 1949 av Alde Rask tillsammans med hans två svågrar Erik Ohlin och Gunnar Eklund. Alde var en kreativ uppfinnare som till en början utvecklade bromsar för traktorer och släpvagnar samt mekaniska stabila ben för släpvagnar. Men 1948 byggde Alde också en husvagn som kanske var den första i sitt slag i Sverige.

Längre fram, under 1960-talet, fortsatte Alde att utveckla komponenter och tillbehör till husvagnar, såsom husvagnschassier och den mer välkända
och välanvända pedalstyrda färskvattenpumpen.

Vid sina besök hos tillverkarna insåg Alde att de saknade ett bra värme-
system för sina husvagnar. ”Alde tyckte att värmekomforten var för dålig.
Han ville ha en jämnare och skonsammare värme så att han kunde använda husvagnen året runt”, säger Anders Ahlbeck, marknadsexpert på Alde.

Geniet Alde Rask började arbeta och 1966 såg det första värmesystemet från Alde sin dag. Konceptet var ett vattenburet värmesystem med en egenutvecklad patenterad cirkulationspump, ett system liknande det som användes i svenska hem. Systemet har sedan dess förfinats vilket har resulterat i många nya pannmodeller genom åren.

Resan

1993 lanserade vi den första generationen av Alde Compact värmesystem. Utvecklingsprocessen startade med en förfrågan från en tysk husbilstillverkare som ville ha en värmepanna som kunde installeras i mellangolvet. Resultatet blev Alde Compact 3000, som blev årets branschnyhet 1994 och som även banade väg för stark tillväxt och internationell expansion. Compact-pannorna har finjusterats genom åren och nyligen lanserades en fjärde generation; Alde Compact 3030 och Compact 3030 Plus. Alde värmesystem tillverkas fortfarande i Färlöv, på samma adress där Alde Rask startade företaget.

Alde Rasks första (egenbyggda!) husvagn

Värna om arvet

”Aldes anda lever på olika sätt kvar inom vårt företag. Bland annat inom utveckling och produktion där vi strävar efter ständig förbättring. Det handlar om att alltid fortsätta utveckla värmesystemen, säger Stefan Lindström, tillförordnad VD. För Alde handlar det om att aldrig stå still. Kontinuerlig utveckling är en del av Alde Rasks arv och något som kännetecknar alla som arbetar här på Alde.

Vi fokuserar på att möta dagens och framtidens behov för att leverera bästa möjliga värmekomfort i mobila fordon och njuter samtidigt av att vara en pigg 75-åring.

Alde - Det varma, välkomnande företaget!

Alde International Systems AB grundades 1949 och är idag ett världsledande företag inom husbilsbranschen. Alde utvecklar, producerar, marknadsför och säljer vattenvärmesystem för husvagnar och husbilar, med Europa och Nordamerika som de största marknaderna. Alde har cirka 130 anställda med sitt huvudkontor och tillverkning i Färlöv i södra Sverige.

Alde är sedan 1997 en del av Truma-gruppen.

Alde 75 year logo

För frågor och mer information, kontakta:

Stefan Lindström, tillförordnad VD, Alde International Systems AB
+46 44 712 70 alt. +46 70 83 555 04
stefan.lindstrom@alde.se